strona zainteresowania Potrafię komputer programy Podroze muzyka kontakt
 

Przeliczanie Temperatur

Wygląd termometru/skala

°F na °C °K /T. ogólna/
Temperat. ogólne °F na °C °K (5,0°)
Temperat. ogólne °F na °C °K (1,0°)
Temperat. ogólne °F na °C °K (0,5°)
Temperat. ogólne °F na °C °K (0,1°)
Temperat. ogólne °F na °C Niedokładne
Jak obliczamy C
Temperatura z F na C (ułamek 5/9)
Temperatura z F na C C=F-32/2...
Temperatura C C=(F-32)*0,55
Temperatura C C=(F-32)/2
Zadania - Oblicz C
Oblicz. T.C C=5/9 * (F-32)/ -22 - 143/
Oblicz. T.C (F-32) * ułamek 0,55
Oblicz. T. CiF - Różne przykłady/
Wykresy °F = °C
Wykres temperatury powietrze !!!

°F na °C °K /T. med/
Temperat. (med) °F na °C °K (0,1°)
Zadania - Oblicz C
Oblicz. T.C C=5/9 * (F-32)/95-108/
Oblicz. T.C C=5/9 * (F-32)/95-108//2/
Wykresy °F = °C
Wykres temperatury /94 - 118 F /

°F na °C °K /212°+ /
Temperat. °F na °C °K 212° - 662° (0,5°)
Zadania - Oblicz C
Oblicz. Temp. °C Jeżeli °F = /212-692/

Filmy z toutube Oblicz C

°C na °F °K /T. ogólna/
Temperat. ogólne °C na °F °K (5,0°)
Temperat. ogólne °C na °F Niedokładne
Temperat. ogólne °C na °F °K (0,1°)
Temperat. ogólne °C na °F °K (0,5°)
Temperat. ogólne °C na °F °K (1,0°)
Temperat. ogólne °C na °F °K (1,5°)
Jak obliczamy F
Temperatura z C na F (ułamek 9/5)
Przeliczenie C - F - C ułamek (1,8 oraz 2)
Temperatura z C na F 2 /-30 - +100/
Temperatura z C-F F=(C*2+32)-10%+3,2

Zadania - Oblicz F
Oblicz. T. F F=C*2-C*0,2+32 różne
Oblicz. T.F (C*2+32)-10%+3,2 /-30 - 100/
Oblicz. T. CiF - Różne przykłady/
Wykresy °F = °C
Wykres temperatury powietrze !!!

°C na °F °K /T. med/
Temperat. med °C na °F °K (0,1°)
Temperat. med °C na °F °K (0,01°)
Jak obliczamy F
Temp (35,1-43,0) z st c - F /F=C*1,8+32/
Temperatura z C na F 2 /35,0 - 42,0/
Zadania - Oblicz F
Oblicz. T. F F=C*2-C*0,2+32 /35,1-42,8/
Oblicz. T.F F=32+9/5*c /95-108/ 0,1
Oblicz. T.F F=32+9/5*c /95-108/ 0,01
Oblicz. T.F (C*2+32)-10%+3,2 /35 - 42/
Wykresy °F = °C
Wykres temperatury /35 - 42 C/
Zadania - Oblicz K
Oblicz. T. K=C+273,15 /35,1-42,8/ 0,05

°C na °F °K /100+/
Temperat. °C na °F °K (0,2°) -130 - 200
Temperat. °C na °F °K 100° - 300° (0,5°)
Zadania - Oblicz F
Oblicz. Temp. °F Jeżeli °C = /100-350/
Oblicz. Temp. °F Jeżeli °C = /100-1000/

Filmy z toutube Oblicz F

Temperatura wyjściowa °K=°F i °C

°K na °F °C /T Ogólna/
Temperat. ogólne °K na °F °C (0,1)
Jak obliczamy °K = °C
Temperatura z C na K i K na C
Zadania - °K = °C
Oblicz. T. K K=C+273,15 /-30 +200/
°K na °F °C /T med/
Temperat. (med) °K na °F °C (0,1°)

Filmy z toutube Oblicz K

Prezentacje
Prezentacje F-C C-F
Prezentacje F-C C-F html -czarne

Twoje ulubione przepisy kulinarne
Babeczki owsiano-bananowe
Zapiekanka ziemniaczana
Chrupiące domowe bułeczki
Ciasto korzenne z mąki razowej
Świąteczne pierniczki

Najgorsze tłuszcze do gotowania

Kalkulator
Kalkulator temperatury (nowe okno !!!)
Kalkulator temperatury, obliczenia (*.xls)
Filmy z toutube
Zjawiska temperatur w różnych skalach


Wzory


C=(F-32)/1,8
F=C*1,8+32
T kelwin = C + 273,15
T Celsjusza = K - 273,15
ºK=([ºF]+459.67)*5/9
F=(K*1,8)-459,67

Świąteczne pierniczki

Witajcie!

Rodzajów piernika jest od groma. Od miękkiego i puszystego niczym świeży chleb, po twarde i suche ciasteczka. Wszystkie warianty łączą przyprawy, które nadają im charakterystyczny aromat; gałka muszkatołowa, cynamon, goździki i imbir. Dzisiaj chcemy Was zachęcić do małych, cienkich i chrupiących pierniczków. Aromatyczna przekąska z rozgrzewającymi przyprawami idealna na świąteczne dni.

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g płynnego miodu
  • 50 g cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 10 g przyprawy do pierników
  • 1 jajko
  • 50 g margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Przygotowanie:
    1. Podgrzej w rondelku margarynę aż się roztopi. Dodaj do niej cukier, miód oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj oraz odstaw do ostudzenia.
    2. Masę przełóż do misy. Oddziel żółtko od białka. Białko odlej do osobnego naczynia, żółtko dodaj do misy. Dosyp sodę oraz mąkę. Wyrób ciasto, dokładnie ugniatając.
    3. Białka ubij na pianę. Dodaj do ciasta.
    4. Tak przygotowany materiał na pierniczki rozwałkuj oraz za pomocą ulubionych foremek wytnij pożądane kształty. Delikatnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki na tym etapie można udekorować lukrem lub zmielonymi orzeszkami.
    5. Rozgrzej piekarnik do 170 ͒ C / 338 ͒ F / 430.15 ͒ K . Blachę włóż do piekarnika. Piecz około 11 minut dla pierniczków o grubości ok 3 mm.
    6. Po wyjęciu blachy z piekarnika ostudź pierniczki, a następnie posyp przez sitko cukrem pudrem
    Smacznego!

    Idealnie na śniadanie lub kolację do bułeczek pasuje sałatka z szynki i ogórka.
    Pozdrawiamy!

    Przepis pochodzi ze strony
    Dobrze Doprawione - Twoje ulubione przepisy kulinarne - Atom
  • Wiadomości-gospodarka  ICE   Linki  Czas na świecie   Pogoda dla Ciebie   Kursy walut   Lotto   Kalendarz   Kalkulator