Wygląd termometru/skala
°F na °C °K /T. ogólna/
Temperat. ogólne °F na °C °K (5,0°)
Temperat. ogólne °F na °C °K (1,0°)
Temperat. ogólne °F na °C °K (0,5°)
Temperat. ogólne °F na °C °K (0,1°)
Temperat. ogólne °F na °C Niedokładne
Jak obliczamy C
Temperatura z F na C (ułamek 5/9)
Temperatura z F na C C=F-32/2...
Temperatura C C=(F-32)*0,55
Temperatura C C=(F-32)/2
Zadania - Oblicz C
Oblicz. T.C C=5/9 * (F-32)/ -22 - 143/
Oblicz. T.C (F-32) * ułamek 0,55
Oblicz. T. CiF - Różne przykłady/
Wykresy °F = °C
Wykres temperatury powietrze !!!
°F na °C °K /T. med/
Temperat. (med) °F na °C °K (0,1°)
Zadania - Oblicz C
Oblicz. T.C C=5/9 * (F-32)/95-108/
Oblicz. T.C C=5/9 * (F-32)/95-108//2/
Wykresy °F = °C
Wykres temperatury /94 - 118 F /
°F na °C °K /212°+ /
Temperat. °F na °C °K 212° - 662° (0,5°)
Zadania - Oblicz C
Oblicz. Temp. °C Jeżeli °F = /212-692/
Filmy z toutube
Oblicz C
°C na °F °K /T. ogólna/
Temperat. ogólne °C na °F °K (5,0°)
Temperat. ogólne °C na °F Niedokładne
Temperat. ogólne °C na °F °K (0,1°)
Temperat. ogólne °C na °F °K (0,5°)
Temperat. ogólne °C na °F °K (1,0°)
Temperat. ogólne °C na °F °K (1,5°)
Jak obliczamy F
Temperatura z C na F (ułamek 9/5)
Przeliczenie C - F - C ułamek (1,8 oraz 2)
Temperatura z C na F 2 /-30 - +100/
Temperatura z C-F F=(C*2+32)-10%+3,2
Zadania - Oblicz F
Oblicz. T. F F=C*2-C*0,2+32 różne
Oblicz. T.F (C*2+32)-10%+3,2 /-30 - 100/
Oblicz. T. CiF - Różne przykłady/
Wykresy °F = °C
Wykres temperatury powietrze !!!
°C na °F °K /T. med/
Temperat. med °C na °F °K (0,1°)
Temperat. med °C na °F °K (0,01°)
Jak obliczamy F
Temp (35,1-43,0) z st c - F /F=C*1,8+32/
Temperatura z C na F 2 /35,0 - 42,0/
Zadania - Oblicz F
Oblicz. T. F F=C*2-C*0,2+32 /35,1-42,8/
Oblicz. T.F F=32+9/5*c /95-108/ 0,1
Oblicz. T.F F=32+9/5*c /95-108/ 0,01
Oblicz. T.F (C*2+32)-10%+3,2 /35 - 42/
Wykresy °F = °C
Wykres temperatury /35 - 42 C/
Zadania - Oblicz K
Oblicz. T. K=C+273,15 /35,1-42,8/ 0,05
°C na °F °K /100+/
Temperat. °C na °F °K (0,2°) -130 - 200
Temperat. °C na °F °K 100° - 300° (0,5°)
Zadania - Oblicz F
Oblicz. Temp. °F Jeżeli °C = /100-350/
Oblicz. Temp. °F Jeżeli °C = /100-1000/
Filmy z toutube
Oblicz F
Temperatura wyjściowa °K=°F i °C
°K na °F °C /T Ogólna/
Temperat. ogólne °K na °F °C (0,1)
Jak obliczamy °K = °C
Temperatura z C na K i K na C
Zadania - °K = °C
Oblicz. T. K K=C+273,15 /-30 +200/
°K na °F °C /T med/
Temperat. (med) °K na °F °C (0,1°)
Filmy z toutube
Oblicz K
Prezentacje
Prezentacje F-C C-F
Prezentacje F-C C-F html -czarne
Twoje ulubione przepisy kulinarne
Babeczki owsiano-bananowe
Zapiekanka ziemniaczana
Chrupiące domowe bułeczki
Ciasto korzenne z mąki razowej
Świąteczne pierniczki
Najgorsze tłuszcze do gotowania
Kalkulator
Kalkulator temperatury (nowe okno !!!)
Kalkulator temperatury, obliczenia (*.xls)
Filmy z toutube
Zjawiska temperatur w różnych skalach
Wzory
C=(F-32)/1,8
F=C*1,8+32
T kelwin = C + 273,15
T Celsjusza = K - 273,15
ºK=([ºF]+459.67)*5/9
F=(K*1,8)-459,67
|
Świąteczne pierniczki
Witajcie!
Rodzajów piernika jest od groma. Od miękkiego i puszystego niczym świeży chleb, po twarde i suche ciasteczka. Wszystkie warianty łączą przyprawy, które nadają im charakterystyczny aromat; gałka muszkatołowa, cynamon, goździki i imbir. Dzisiaj chcemy Was zachęcić do małych, cienkich i chrupiących pierniczków. Aromatyczna przekąska z rozgrzewającymi przyprawami idealna na świąteczne dni.
Składniki:
350 g mąki pszennej
100 g płynnego miodu
50 g cukru
15 g cukru wanilinowego
10 g przyprawy do pierników
1 jajko
50 g margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1. Podgrzej w rondelku margarynę aż się roztopi. Dodaj do niej cukier, miód oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj oraz odstaw do ostudzenia.
2. Masę przełóż do misy. Oddziel żółtko od białka. Białko odlej do osobnego naczynia, żółtko dodaj do misy. Dosyp sodę oraz mąkę. Wyrób ciasto, dokładnie ugniatając.
3. Białka ubij na pianę. Dodaj do ciasta.
4. Tak przygotowany materiał na pierniczki rozwałkuj oraz za pomocą ulubionych foremek wytnij pożądane kształty. Delikatnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki na tym etapie można udekorować lukrem lub zmielonymi orzeszkami.
5. Rozgrzej piekarnik do 170 ͒ C / 338 ͒ F / 430.15 ͒ K . Blachę włóż do piekarnika. Piecz około 11 minut dla pierniczków o grubości ok 3 mm.
6. Po wyjęciu blachy z piekarnika ostudź pierniczki, a następnie posyp przez sitko cukrem pudrem
Smacznego!
Idealnie na śniadanie lub kolację do bułeczek pasuje sałatka z szynki i ogórka.
Pozdrawiamy!
Przepis pochodzi ze strony Dobrze Doprawione - Twoje ulubione przepisy kulinarne - Atom
|